Veronica Verkeersschool Utrecht - C - Vrachtauto -

C - Vrachtauto

Rijbewijs C vrachtauto

Rijbewijs Vrachtwagen (C, C1, CE en C1E)


Soorten vrachtwagenrijbewijzen en minimumleeftijd

Er zijn twee categorieën voor het "gewone" vrachtwagen rijbewijs: het rijbewijs C en het rijbewijs C1.

Het C-rijbewijs is voor vrachtwagens zwaarder dan 3.500 kg. Het C1-rijbewijs is lichte vrachtwagens en campers (tussen 3.500 kg en 7.500 kg). U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een paardenwagen of een camper.

Met een rijbewijs C en C1 mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo achteraan uw vrachtwagen koppelen. De maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen. Boven dit gewicht heeft u een CE of C1E-rijbewijs nodig.

U moet voor het afleggen van het examen C en CE minimaal 21 jaar zijn. Als u uw rijbewijs C in combinatie met uw vakbekwaamheid code 95 haalt, dan mag u examen doen vanaf 18 jaar.

Voor de rijbewijscategorieën C1 en C1E kunt u examen doen vanaf 18 jaar. U mag vanaf uw 17e rijlessen volgen voor zowel het rijbewijs C als C1. Als voorwaarde hiervoor geldt dat u een opleiding volgt tot beroepschauffeur in het goederenvervoer over de weg.


Geldigheidsduur C-rijbewijs

Alle C-rijbewijzen zijn 5 jaar geldig. Het CBR kan op grond van medische redenen of leeftijd besluiten een rijbewijs met kortere geldigheid af te geven.


Verplichte medische keuring bij verlenging vrachtwagenrijbewijs

Houders van rijbewijzen van categorieën C, C1, CE en C1E moeten bij iedere verlenging van hun rijbewijs een medische keuring doen.


Opleidingen


C-1 voor de lichte vrachtauto, "camperrijbewijs" of "paardenvrachtautorijbewijs" met een gewicht van minder dan 7500kg.

Het C-1 rijbewijs is het lichte vrachtautorijbewijs onder andere voor het besturen van campers en vrachtauto's met een maximaal gewicht van 7500 kg. Omdat het een "light" versie is van het gewone vrachtautorijbewijs, is het traject om het C-1 rijbewijs te behalen ook eenvoudiger.


Een complete opleiding voor het C-1 rijbewijs zonder Code 95 bestaat uit:
 • 21 uur internettraining
 • set theorieboeken
 • 1 theorie examen RV1
 • 1 theorie examen R2C
 • 1 dag rijopleiding met aansluitend praktijk rijexamen

C-rijbewijs voor vrachtauto's met een gewicht groter dan 7500kg
Theorieopleiding
 • RV1: Theorie over Verkeer en Techniek
 • V2C: Theorie over Administratie inzake het goederenvervoer
 • V3C: betreft drie casestudies over o.a. milieu, veiligheid en gedrag, (zie ook Code 95 vakbekwaamheid)

Na afronding van de theorie start de rijopleiding praktijk. Om een goed advies te geven over het aantal rijlessen en de indeling van een compactopleiding is het verstandig een rijtest af te spreken. Na deze test zal de rijopleiding plaatsvinden. De opleiding kan in circa 1 week afgerond worden.


Praktische en besloten terrein toets (verplicht voor Code 95)
Praktische toets:

Tijdens de Praktische Toets worden onderwerpen getoetst als het vastzetten van lading, het voorkomen van criminaliteit, illegaliteit en fysieke risico's, het invullen van een Europees schadeformulier, maatregelen bij noodsituaties en het reageren op wensen, behoeften en gedragingen van passagiers.

Besloten terrein toets:

Bij de Toets Besloten Terrein wordt de vakbekwaamheid van de kandidaat op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren getest.


Vervolgopleiding vrachtwagen met aanhanger

Na afronding van het vrachtwagen rijbewijs kan men inschrijven voor de vrachtwagen met aanhanger, de Riijopleiding E achter C. Dit is uitsluitend een praktijk opleiding. Het is verstandig om een rijtest te doen zodat wij het niveau kunnen bepalen. Deze rijopleiding kan in een aantal dagen worden afgerond.


Soob subsidie voor zij-instromers


Vraag als werkgever een subsidie aan tot wel 80% van de opleidingskosten

Tot december 2017 is er de mogelijkheid voor werkgevers een SOOB subsidie aan te vragen.

Dit is een subsidie tot 80% van het lesgeld, beschikbaar gesteld dankzij het sectorplanproject ‘2000 chauffeurs gezocht’. Hierbij is een baangarantie van 1 jaar voor de kandidaat verplicht.

Door deze subsidies stimuleert SOOB Subsidiepunt het volgen van opleidingen en trainingen voor huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek verzorgt de uitvoering van het subsidiebeleid.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Sectorinstituut Transport en Logistiek:

Klik hier voor meer informatie!

Contact formulier

Via dit formulier kunt u direct contact met ons opnemen. U kunt ons ook bellen op 030 273 0840

  Voornaam

  Achternaam

  Telefoon (niet verplicht)

  E-mail adres

  Vraag